Sibir na udaru ekstremne hladnoće

Odavno nisu zabilježene tako niske temperature zraka kao ovih dana u Sibiru, konkretno toliko niske nisu bile 20 i više godina!

Pri tome je ekstremno hladno bilo i u europskom dijelu Rusije gdje se primjerice u gradu Zhilinda u utorak temperatura zraka spustila do nevjerovatnih -62°C što je najniža temperatura zraka izmjerena u tom dijelu Sibiru od 2002 godine. Istodobno mjesto Olenek srušilo je minimalni temperaturni rekord koji datira još iz 1959 godine sa izmjerenih -60°C.

Europski dio Rusije ovih dana proživljava vrlo jak udar hladnoće i temperature znatno ispod prosjeka. U nekim mjestima minimalna temperatura zraka spustila se ispod-40°C, a maksimalna nije prelazila -30°C.

Hladnoća nije zaobišla niti Moskvu pa je na području grada izmjerena minimalna temperatura zraka od -23°C dok je maksimalna uz snježni pokrivač visine od oko 27cm bila ispod -15°C.

Europa se tako na početku godine našla na udaru dva potpuno suprotna vremenska ekstrema, odnosno dok na sjeveru i istoku vladaju ekstremno niske temperature zraka na jugu i zapadu kontinenta za doba godineje iznadprosječno toplo.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com