U Putičanjima postavljena suvremena meteo postaja

U sklopu projekta obnove postojećih meteo postaja u Putičanjima je postavljena nova suvremena automatska meteorološka postaja koja udovaljava standardima Svjetske meteorološke organizacije.

Na travnatoj podlozi i na visini 2 metra iznad tla, kako nalažu pravila WMO-a, meteorološke podatke od ovog vikenda mjeriti će meteo postaja Vantage Pro2 američkog proizvođača profesionalne meteorološke opreme Davis Weather Instruments koja je opremeljena senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra te količine oborina.

Projekt je financirala Šibensko-kninska županija iz područja Zaštite okoliša kojim se nastoji već postojeće meteo postaje koje već niz godina vrše mjerenja i na rubu su svojih resursa opremiti novom opremom čime će se osigurati kontinuiranost mjerenja i prikupljanje meteoroloških podataka u svrhu izrade klimatske slike lokacije i praćenja promjena u klimi.

Ovaj tip meteo postaje može se nadograditi osim senzorima za mjerenje solarnog zračenja i UV index-a i sa dodatnim komponentama za mjerenje temperature i vlažnosti tla te za ispravanja vlage iz lista čime se ostavlja mogućnost nadogradnje u agrometeorološku postaju.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com