Za vikend ciklona i škura bura

Dugotrajno stabilno i suho vrijeme pod dominacijom anticiklone narušeno je danas ciklonalno frontalnim poremećajem koji će se postupno premješta preko Jadrana dalje na jugoistok.

U noći je uz jače naoblačenje došlo do jačanja juga koje trenutno puše umjereno, a na moru do umjereno jako. Tijekom jutra započela je padati kiša, prvo na širem zadarskom, a zatim i na šibenskom području. Temperature zraka su niže u odnosu na prethodne dane i kreću se u rasponu od 17 do 19°C.

U nastavku dana pratiti će nas slične vremenske prilike uz oblačno vrijeme i kišu. Poslijepodne i navečer očekuje se glavnina pogoršanja vremena kada lokalno može biti obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom. Jugo će u poslijepodnevnim i večernjim satima slabiti i okretati na oštro, a prolazom sustava na umjerene zapadne i sjeverozapadne smjerove. Temperature zraka će biti bez veće promjene i kretati će se od 14 do 19°C.

Sutra će nas pratiti vrijeme po škuroj buri koja će od sredine dana naglo jačati i navečer imati umjereno jake do jake udare. Prevladavati će oblačno vrijeme uz povremenu kišu, tijekom jutra uglavnom južno od Rogoznice, a poslijepodne i navečer očekuje se drugi oborinski val koji bi trebao zahvatiti i krajeve zapadnije od Rogoznice. Temperature zraka će se pritjecanjem hladnijeg zraka sniziti za dodatnih nekoliko stupnjeva i kretati se od 12 do 15°C.

Povremene slabe kiše može biti i prvom dijelu noći sa subote na nedjelju, a zatim uz prestanak oborina od sredine jutra očekuje se raskidanje naoblake uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme u nastavku dana. Bura će od sredine dana biti u slabljenju na slabu do umjerenu, a temperature zraka kretati se od jutarnjih 10 do maksimalno dnevnih 17°C.

Sinoptička situacija, izvor: DHMZ
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com