Australija pod naletom jakih oluja i obilnih oborina

Obilna kiša i grmljavinska nevremena koji su ove godine kao nikad do sada pogodile Australiju donose ovih dana poplave Novom Južnom Walesu i dijelovima Queenslanda. 

U subotu poslijepodne obilna kiša, urbane poplave i bujice pogodile su Sydney. Uprava za krizne situacije u suradnji sa meteorolozima poručila je građanima da se pripreme na moguće još i gore vremenske uvjete koje dolaze u noćnim satima.

Unatoč tome što je tek listopad, grad Dubbo je do sada zabilježio svoju najkišovitiju godinu u zadnjih 49 godina, s oko 882mm oborina zabilježenih do jučer.

Meteo službe izdale su više od 60 upozorenja na poplave diljem Novog Južnog Wellsa, uključujući zapadne dijelove države, u Central Westu, Hunteru, Hawkesbury-Nepeanu, Južnoj obali i Illawarri. Premijer Dominic Perrottet izjavio je u subotu poslijepodne da je situacija kritična te da su brane i rijeke pune vode koja dolazi do gornjih granica najviše zabilježenih vodostaja.

“Budući da se očekuje jaka kiša, molimo sve da i dalje budu oprezni”, izjavio je premijer.

“Ako su upozorenja o poplavama na snazi, molimo vas da nastavite slijediti upute, budite pripravni ako bude potrebna evakuacija. 

“Posebno na cestama, ne samo u Sydneyu, nego u cijeloj državi, budite na oprezu.” 

Međutim, najgore može tek dolazi jer sredinom narednog tjedna očekuje se novi jaki sustavi i obilne oborine.

Meteorolog Dean Narramore rekao je da obolnu kišu potiče tropska vlaga, a očekuje se da će jaki pljuskovi pogoršati bujične poplave. 



PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com