Rijeka jučer najkišovitija lokacija u svijetu

Jako grmljavinsko nevrijeme koje je sinoć zahvatilo Rijeku između 19 i 20h donijelo je ekstremnu količinu kiše koja je uzrokovala pojavu bujica koje su nažalost odnijele jedan život.

Ukupna akumulirana količina kiše koja je pala tijekom jučerašnjeg dana prema službenoj postaji DHMZ-a na Kozali iznosi 287,5 litara kiše po metru četvornome što je prema podacima iz mreže drugih svjetskih meteo službi ujedno i jučerašnja najviša dnevna izmjerena količina kiše u svijetu!

Na riječkoj meteopostaji nikad do sad nije izmjerena veća dnevna količina oborine – od 8 sati jučer do 8 sati danas. Dosadašnji rekord bio je 248,9 mm, izmjeren 30. rujna 2013. godine.

Inače, veći apsolutni dnevni rekordi od najnovijeg riječkog na hrvatskim meteorološkim postajama zabilježeni su samo u Gospiću – 313,6 mm, Crikvenici 315,0 mm i Zadru 352,2 mm, prenosi HRT.

Kiša, još i obilnija, pala je u okolici Rijeke, a kako tamo nema dostupnih službenih meteo postaja podaci su ustupljeni iz mreže amaterskih. Čak 323 litre izmjereno je na postajama u mjestima Saršoni i Cernik, a na Grobniku 385 litara po metru četvornome!

Ogromna količina kiše u kratkom vremenu uzrokovala je i porast rijeka i potoka na tom području što potvrđuje i priopčenje iz Hrvatskih voda koje navode da je izvanredno stanje na snazi na Kupi-Selo Kupa gdje je vodostaj dosegnuo 508 cm i Kupa-Hrvatsko gdje je vodostaj dosegnuo 366 cm. Pripremno stanje je na Gornjoj Dobri-Turkovići, Donja Dobra-Lešće toplice, Kupa-Zapeć, Bregana Koretići.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com