Plovput u Kvarneru postavio za DHMZ četvrtu meteorološko-oceanografsku plutaču na Jadranu

Splitstka tvrtka za održavanje sigurnosti plovnih putova Plovput, u utorak je postavila četvrtu oceanografsko-meteorološku plutaču na lokaciji Kvarner, piše Morski.hr.


– Ovo je nastavak projekta kojeg provodi Državni hidro-meteorološki zavod, a svrha istog je uspostava sustava automatskih meteoroloških postaja – poručili su iz Plovputa.

Podsjetimo, DHMZ uz pomoć Plovputa planira postaviti 5 meteorološko-oceanografskih plutača koje će omogućiti monitoring Jadrana u realnom vremenu te će značajno poboljšati usluge u zadacima pomorske meteorološke službe.
Plutače su samostalni objekti na moru koji na sebi nose sustave za mjerenja meteoroloških parametra, površinskih i dubinskih oceanografskih parametara, te pomorsku navigaciju, električno napajanje i telekomunikacije. Na plutačama su instalirani dualni meteorološki senzori, valomjeri površinskih valova mora te strujomjeri koji sondiraju morske struje do dubina 150 m. Mreža mjerenja mora DHMZ-a trenutno je najmoderniji sustav mjerenja meteorološko-oceanografskih prilika na cijelom Jadranu.
Podatke mjerenja odašiljat će u realnom vremenu svim brodovima s AIS radio sustavima u određenom radijusu. Svjetlosna signalizacija i pasivni radarski reflektor na plutačama ujedno će značajno pridonijeti sigurnosti na moru.
Plutače su dio projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj – METMONIC, čiji je cilj uspostavljanje suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere na ukupno 450 postaja čime bi meteorološkim mjerenjima trebalo biti pokriveno 100% površine Hrvatske.

Projekt je vrijedan 344 milijuna kuna, od čega se 85% sredstava financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ostatak pokriva Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com