Toplinski val u Europi: Od juga pa sve do Arktika temperature iznad prosjeka

Proteklih dana u brojnim zemljama na starom kontinentu oboreni su temperaturni rekordi za lipanj, a u nekim zemljama na sjeveru temperature zraka su bile više i za 20 stupnjeva od prosjeka. Norveška je u srijedu u Banaku zabilježila najvišu ikad temperaturu zraka unutar Arktičkog kruga od 32.5°C, što je gotovo 13 stupnjeva više od prosjeka. Visoke temperature zraka od 35 i više stupnjeva izmjerene su i diljem Poljske te na istoku Njemačke.

Ekstremne vrućine proširile su se na Europu iz Sjevernu Afrike gdje su temperature zraka prešle vrtoglavo visokih 45 stupnjeva. Primjerice u ponedjeljak je u Tunisu izjednačen mjesečni rekord za lipanj od 48.7°C!

Lipanjski temperaturni rekordi oboreni su kako smo već pisali i u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura u Mostaru bila 0,2 stupnja niža od lipanjskog rekorda od 41 Celzijevog stupnja.

Na zapadu Europe prisutne su učestale grmljavinske oluje koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula, a brojne kuće i ceste u Koruškoj su poplavljene.  Ovaj dio Europe i u nastavku tjedna očekuju nova grmljavinska nevremena praćena tučom i jakim vjetrovima.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com