DHMZ: Slijede nam svježiji i promjenjivi dani

Nailaskom termobaričke doline (Animacija 1), a u prizemnom sloju atmosfere i frontalnog poremećaja sa sjeverozapada, već u noći na srijedu u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu lokalno će biti pljuskova i grmljavine uz mogućnost pojave tuče. Ponekog pljuska može biti tijekom srijede i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Uz intenzivnije pljuskove postoji vjerojatnost bujičnih poplava, ponajprije u urbanim sredinama. Pritom će i temperatura zraka biti niža nego početkom ovog tjedna.

Animicaija 1

Četvrtak će biti u znaku česte kiše i pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih na Jadranu, uz prognoziranu 24-satnu količinu oborine mjestimice veću i od 50 mm (Slika 1). Važno je napomenuti da količina oborine neće biti ravnomjerno prostorno raspoređena tako da lokalni maksimumi mogu biti i znatno veći, a oborina u nekim mjestima može i sasvim izostati.

Slika 2

Uz daljnji dotok hladnijeg zraka i jačanje vjetra sjevernih smjerova (Slika 2) u četvrtak i petak temperatura zraka će biti ispod lipanjskog prosjeka, uz veće odstupanje na kopnu.

Slika 2

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima (Slika 3), u petak je u Jadranu izgledno produbljivanje ciklone zbog koje će još u Dalmaciji i na istoku zemlje biti vjerojatne nestabilnosti.

Slika 3

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com