Meteorološki radar proradio i na Hvaru

Privatna mađarsko-češka tvrtka MeteoSense nastavlja sa izgradnjom svoje radarske mreže pa nakon što je pokrila gotovo cijelu srednju Europu te kod nas instalirala radare u Medulinu i Zadru prije nekoliko dana postavila je još jednog i to na otoku Hvaru čime je praktički radarskim motrenjem ‘pokrila’ gotovo cijeli Jadran!

“Treći je postavljen. Temelj našeg velikog radara smještenog na otoku Hvaru u srcu Dalmacije, pored Splita, uz pomoć kojega ćemo tijekom odmora na moru vidjeti ne samo Dubrovnik već i veći dio Crne Gore”, objavili su iz ove tvrtke još krajem travnja.

MeteoSense je osnovan kao društvo kćer mađarske tvrtke Idokep i češke MeteoPress, s tim da je praktički nastao iz hobija. 2009 praktički u Mađarskoj i u Češkoj nacionalni meteorološki zavodi nisu imali adekvatne meteoradare za kvalitetno pokrivanje terena, a time niti upotrebljive podatke koji bi mogli meteo hobiste i lovce na oluje zanimati. Rezolucija prikaza postojećih radara bila je vrlo loša, nije bilo moguće dobiti nikakve detalje za pojedina područja, a podaci koji su se objavljivali kasnili su do sat vremena za stvarnim stanjem.

Stoga je ova grupa hobista odlučila nabaviti brodske radare i prilagoditi ih u meteorološke svrhe što im je na kraju uz dosta truda i kalibriranja opreme pošlo za rukom pa danas na raspolaganju imaju gotovo 30 jedinica sa kojima potpuno pokrivaju područje Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije i odnedavno Hrvatsku.

Nagy Gergely je direktor mađarsko-češke tvrtke MeteoSense. Diplomirani je informatičar i strastveni zaljubljenik u vremenske (ne)prilike koji je prije 15-ak godina osnovao udrugu ljubitelja meteorologije koja se bazirala na lovu na oluje i fotografiranju meteoroloških ekstrema. Prema njegovim riječima radarske snimke obnavljaju se svakih 30 sekundi, a moguće je dobiti radarsku snimku vrlo visoke rezolucije.

Njihovu stranicu posjeti i do pola milijuna ljudi, što ih čini trećom najposjećenijom mađarskom web lokacijom u zemlji. Kada se sprema oluja, skoče na prvo mjesto jer u tim trenucima njihove snimke prati i više od milijun ljudi!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com