Toplinski val u Pakistanu: Temperature dosegnule 50 stupnjeva!

Južna Azija ovog vikenda našla se na udaru ekstremnog toplinskog vala koji je primjerice u petak dijelovima Pakistana donio temperature koje su dohvatile vrtoglavo visokih 50 stupnjeva u hladu!

Dijelovi Pakistana i susjedne Indije guše se pod visokim temperaturama zraka još od travnja, odnosno u ekstremnim vremenskim uvjetima za koje je Svjetska meteorološka organizacija upozorila da su u skladu sa sve izraženijim klimatskim promjenama. U petak je grad Jacobabad u provinciji Sindh dosegao 50 stupnjeva Celzijevih, priopčio je pakistanski meteorološki servis (PMD).

Pakistanski meteorolog, izvor: YouTube

“To je kao da posvuda uokolo gori vatra”, rekao je radnik Shafi Mohammad, koji je iz sela na periferiji Jacobabada gdje se stanovnici bore da pronađu pouzdan pristup pitkoj vodi. U cijeloj zemlji, PMD je upozorio da su temperature bile između 6 do 9 stupnjeva iznad prosjeka, a glavni grad Islamabad — kao i provincijska središta Karachi, Lahore i Peshawar – zabilježili su temperature oko 40 Celzijusa!

“Ove godine smo skočili iz zime u pravo ljeto”, rekao je glavni prognostičar PMD-a Zaheer Ahmad Babar. Pakistan trpi povećane toplinske valove od 2015., rekao je, posebno u gornjoj provinciji Sindh i južnoj provinciji Punjab. 

“Intenzitet, trajanje i učestalost toplinskih valova se povećavaju”, rekao je za AFP. Medicinska sestra Jacobabada Bashir Ahmed kaže da su u posljednjih šest godina slučajevi toplinskog udara u gradu dijagnosticirani ranije tijekom godine — počevši od svibnja, a ne kako je to bilo uobičajno prije u lipnju ili srpnju.


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com