U subotu prolaz hladne fronte, nedjelja sunčana ali uz buru prohladno

Jugo koje je danas zapuhalo uz pad atmosferskog tlaka zraka najava su dolaska hladne fronte koja se Jadranu približava sa sjeverozapada kontinenta i koja će svojom glavninom nastupiti u drugom dijelu subote.

Jutros na Jadanu prevladava djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz slabo do umjereno jugo i temperature zraka koje se uz obalu kreću oko 15 stupnjeva. U nastavku dana prevladavati će slične vremenske prilike uz jugo koje će pojačati na umjereno do umjereno jako, a navečer će malo oslabiti i postupno okretati na jugozapadne smjerove.

Sutra veći dio dana prevladavati će umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz povremenu kišu i lokalne grmljavinske pljuskove. Puhati će umjeren jugozapadnjak, a od sredine dana ponovno jugo. Glavnina pogoršanja u sjeverni dio Dalmacije dolazi u ranim večernjim satima i manifestirati će se klasičnim frontalnim kratkotrajnim prodorom prećenim kišom, pljuskovima te naglim okretanjem vjetra na sjeverne smjerove i buru. U drugom dijelu večeri i osobito u noći oborine će prestati uz raskidanje naoblake. Temperature zraka do večernjih sati slične današanjima, a s prolazom fronte i prodorom hladnijeg zraka u manjem padu.

Nedjelja će donijeti stabilizaciju vremenskih prilika uz pretežno sunčano vrijeme i buru koja će još ujutro biti na udare umjereno jaka do jaka, a zatim će biti u slabljenju. Temperature zraka neznatno niže u odnosu na prethodne dane i kretati će se od 8 do 14, ali dojam prohladnog vremena stvarati će pojačan vjetar, odnosno bura.


Sinoptička situacija, DHMZ
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com