Danas i kalendarski započinje proljeće

“Danas je i kalendarski stiglo proljeće, a na kopnu će nakon još – s obzirom na temperaturu i vjetar – dva više zimska dana, od utorka i temperatura biti viša – prava proljetna, koju mnogi priželjkuju. Pritom će porast biti izraženiji nego na Jadranu, kao što to u proljeće i bude.

I sunca će biti u izobilju, barem pet dana gotovo neprekidne vedrine, što znači i nastavak suha vremena, iako bi vjerojatno mnogi poželjeli kišu, osobito poljoprivrednici, prenosi HRT. Na Jadranu će biti sve više sjeverozapadnjaka, a sve manje bure, koja će do utorka mjestimice još biti jaka.”, sažeta je tjedna prognoza Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

“Od nedjelje, dakle, nad nama uglavnom samo nebesko plavetnilo. Premda će temperatura zraka i vjetar neke još podsjećati na zimu – znajte da u u nedjelju u 16 sati i 33 minute astronomski počinje proljeće. S nadom da ćemo u njemu imati i kiše, a ne samo vedrinu i topline, kao sljedećih dana.”

Ravnodnevnica (ekvinocij) je točka na nebeskoj sferi gdje ekliptika (ravnina kojom se Zemlja giba oko Sunca) presijeca nebeski ekvator. Budući da ekliptika presijeca nebeski ekvator u dvije točke, postoje i dva ekvinocija – proljetni (oko 21.ožujka) i jesenji (oko 23.rujna). Za proljetnog i jesenjeg ekvinocija Zemljanima Sunce izlazi točno na istoku, a zalazi na zapadu. U oba slučaja dan i noć traju jednako dugo, tj. 12 sati. Sunčeve zrake pod pravim kutom obasjavaju Zemljin ekvator.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com