DHMZ: Sutra mogućnost za pojavu pijavica

Za razliku od pretežito sunčane nedjelje idući će dani biti oblačniji, s povremenom oborinom, osobito utorak, kada je ponegdje moguća i grmljavina, pogotovo na Jadranu, dok su snježne pahulje u najvišem gorju vjerojatnije u ponedjeljak. Naime, uz prevladavajuću južinu veći dio tjedna bit će razmjerno topao, od srijede do subote i uglavnom suh, uz dulja sunčana razdoblja, na Jadranu samo prolazno i sjeverozapadni vjetar, ali znatno slabiji od ponegdje i vrlo jakog juga u utorak.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U ponedjeljak na istoku Hrvatske djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, a ponegdje kratkotrajno može biti i većinom slabe kiše. Zapuhat će južni i jugoistočni vjetar te će danju temperatura biti malo viša nego u nedjelju, između 10 i 13 °C. U središnjoj Hrvatskoj sunčana razdoblja, češće u istočnijim nego zapadnim dijelovima, a na širem karlovačkom području može pasti i poneka kap kiše. Jugozapadnjak će u gorju i na sjeverozapadu biti umjeren, mjestimice i umjereno jak. Jutarnja temperatura od -5 do -2 °C, a najviša dnevna između 10 i 13 °C.

U višim predjelima Gorskog kotara često jak jugozapadnjak, a na Jadranu će puhati umjereno i umjereno jako jugo i južni vjetar s kojim će more biti većinom umjereno valovito. Povremeno će biti kiše, u najvišem gorju i susnježice, a sunčana su razdoblja vjerojatnija na otocima.

Foto: Antonio Barišić, arhiva ŠM

U Dalmaciji umjereno i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom. Zapuhat će umjereno i umjereno jako jugo, a ujutro će uz obalu još ponegdje biti istočnjaka i bure. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 9 °C duž obale i na otocima, a u unutrašnjosti između -3 i 2 °C. Najviša dnevna od 9 do 14 °C, Podjednaka i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također biti promjenjivo i pretežno oblačno s povremenom kišom.”

U utorak na Jadranu kiša još češća, lokalno i izraženija, a bit će i vjetrovitije, uz jugo jako, ponegdje u prvom dijelu dana i vrlo jako. Moguća je i pojava pijavice. U srijedu smirivanje vremena i sjeverozapadnjak, a promjenjivo i nestabilno zadržat će se još samo na jugu. U većini unutrašnjosti u utorak oborine, glavnina popodne i navečer, lokalno i uz grmljavinu. Srijeda i četvrtak bit će uglavnom suhi i uz dulja sunčana razdoblja. S jugozapadnjakom će biti razmjerno toplo, samo rijetko uz mogućnost za slab mraz pri tlu.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com