Video: Munja duga 767 kilometara koja je prošla kroz tri države postavila novi rekord megabljeska

Bljesak munje koji se protegnuo 767 kilometara, preko amričkih saveznih država Teksas, Louisiana i Mississippi u travnju 2020. godine, postavio je novi svjetski rekord, izvijestila je sada Svjetska meteorološka organizacija, prenosi Jutarnji.

Prijašnji rekord iznosio je 709 kilometara, a zabilježen je 2018. godine.

Također 2020., munja koja je zabljesnula područje Urugvaja i sjevernu Argentinu trajala je čak 17,1 sekundu. Prijašnji rekord bio je 16.7 sekundi.

Obje regije spadaju među rijetka mjesta na svijetu gdje su česte intenzivne oluje koje mogu proizvesti ono što se naziva mega munjama, rekao je Randall Cerveny sa Sveučilišta Arizona State, voditelj odjela za potvrdu rekorda pri WMO-u.

Udaljenost koju je prošla ova ekstremna munja jednaka je izravnom letu od New Yorka do Columbusa, Ohio, ili od Londona do Hamburga, rekao je WMO u utorak.

“To putovanje zrakom (avionom) trajalo bi nekoliko sati, a u ovom slučaju udaljenost se prešla u nekoliko sekundi”, rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis, prenosi Reuters.

Munje se obično ne protežu duže od 10 milja (16 km) i obično traju manje od jedne sekunde, zbog čega su ovakvi slučajevi rijetka pojava.

“Sad kad imamo robustan zapis o ovim čudovišnim izbojima, možemo početi istraživati kako dolazi do njih te razumjeti njihov disproporcionalni učinak”, rekao je atmosferski fizičar Michael J. Peterson, vodeći autor istraživanja u kojem su u ponedjeljak objavljena oba rekorda.

“Mnogo toga još ne znamo o ovim čudovištima”, rekao je Peterson u priopćenju koje je pratilo objavu.

Iako se posljednjih godina bilježi sve više rekordnih udara munja diljem svijeta, znanstvenici upozoravaju da je prerano povezivati njihovu pojavu s klimatskim promjenama jer donedavno nisu raspolagali satelitima koji bi mogli opaziti ovako velike izboje elektriciteta u atmosferi.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com