Posljedica grmljavinske oluje: Žirje ostalo “bez veze sa svijetom”, Punta Planka bez meteo podataka

Foto: Hrvoje Crnjak, arhiva ŠM

Već smo se naviknuli da ovaj najudaljeniji šibenski pučinski otok za vrijeme jakih sjevernih vjetrova ostaje bez veze sa kopnom jer brodovi su “vezani za kraj”, ali nismo da ostane baš “bez veza sa svijetom”.

To se upravo jučer dogodilo za vrijeme izraženog grmljavinskog nevremena koje se svom žestinom upravo obrušilo na šibenski arhipelag i ovaj otok kada je jedna od nekoliko stotina munja koje su sinoć parale nebo udarila u telekomunikacijsku opremu i ostavila ovaj otok bez fiksnih i mobilnih linija.

Prema zadnjoj pristigloj slici na server sa kamere u uvali Muna može se pretpostaviti da je do oštećenja opreme došlo malo iza 19h, točnije u 19:07h.

Tijekom dana mobilne linije su uspostavljenje dok fiksne su i dalje “gluhe” zbog čega nema vremenskih podatka, temperature mora i panoramskog prijenosa iz trajektne luke.

Nažalost izgleda da nevrijeme štetu nije napravilo samo na Žirju jer nakon ovog otoka glavnina sustava premještala se na jugoistok prema rt-u Punti Planka gdje je iza 22h došlo do prekida rada na tamošnjoj meteo postaji. Za pretpostaviti da je grmljavina vjerovatno krivac prestanka rada AMP-a, a o kolikoj šteti je riječ utvrditi ćemo u narednim danima kada ćemo izići na lokaciju te nadamo se i otkloniti kvar.

Punta Planka, izvor: ŠM
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com