Video: Skijaš snimio spektakularan prikaz polarne svjetlosti u Finskoj

Skijaš u sjevernoj Finskoj je bio fasciniran zadivljujućim prikazom živopisne aurore borealis i sjajnog mjeseca kako obasjavaju nebo rano u subotu 15. siječnja.

Jari Romppainen snimio je video u Ranuiu, općini u finskoj pokrajini Laponija. Prema izvještaju finske nacionalne turističke agencije, polarna svjetlost je vidljiva iz Laponije oko 200 noći na godinu. 

Polarna svjetlost je svjetlosna pojava u visokim slojevima Zemljine atmosfere u obliku lukova, korona, pruga, zavjesa i raspršenih svijetlih ploha. Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se pojavljuje rjeđe.

Polarna svjetlost u Zemljinoj atmosferi nastaje kada brze (od 300 do 1200 km/s), električki nabijene čestice (na primjer ioni, elektroni) Sunčeva vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje pa se ubrzavajući se prema Zemljinim magnetskim polovima sudaraju s česticamazraka i pobuđuju ih na emisijusvjetlosti, najčešće na visinama između 90 i 150 kilometara. Posebno je sjajna u doba velike Sunčeve aktivnosti (pojava mnogih Sunčevih pjega i baklji).

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com