Snimke iz zraka pokazale štetu nastalu nakon vulkanske erupcije na Tongi

Snimke iz zraka snimljene u utorak dale su prvi uvid u razaranja uzrokovana erupcijom vulkana i tsunamijem u pacifičkoj otočnoj državi Tonga.

Vlada je otkrila da su sve kuće na jednom od otoka zbrisane, a najmanje tri osobe su poginule.

U svom prvom priopćenju otkako je prije četri dana eruptirao vulkan Hunga Tonga Hunga Ha’apai i izazvao valove tsunamija, vlada Tonga je rekla da je kraljevstvo otoka pretrpjelo “katastrofu bez presedana”.

Potvrđeno je da su najmanje tri osobe umrle, uključujući britansku humanitarnu djelatnicu Angelu Glover (50) i dvoje Tongana – 65-godišnju ženu i 49-godišnjeg muškarca.

Snimke koje je napravio novozelandski vojni zrakoplov pokazale su nekoliko otoka potpuno prekrivenih vulkanskim pepelom. Vlada je priopćila da su sve kuće na otoku Mango, koji je blizu vulkana, potpuno uništene. Snimke iz helikoptera pokazuje da je otok prekriven debelim slojem pepela, a samo dvije kuće su ostale čitave na otoku Fonoifua dok je otok Nomuka pretrpio veliku štetu, priopćila je vlada. “Vulkanski pepeo ozbiljno je utjecao na opskrbu vodom”, navodi se u priopćenju vlade.

Probleme u slanju pomoći dosad su ometali padajući pepeo i činjenica da je jedini podvodni komunikacijski kabel Tonge prekinut tijekom erupcije. Internet na otocima još uvijek je u prekidu, ali su neke lokalne telefonske linije u međuvremenu obnovljene, navodi vlada. Prvi kontakt s nekim od vanjskih otoka ostvaren je tek u ponedjeljak kada je vlada uspjela poslati patrolne brodove. Aktivni signali za pomoć otkriveni su u blizini otoka Fonoi i Mango ranije u ponedjeljak. Evakuacije su još uvijek u tijeku za neke otoke u utorak, priopćila je vlada. Vojska Novog Zelanda poslati će prijeko potrebnu vodu i druge potrebne zalihe, ali je u utorak rekla da će pepeo koji prekriva glavnu uzletno-sletnu stazu Tonge odgoditi let barem još jedan dan. Australija je također poslala mornarički brod iz Sydneya u Brisbane kako bi se pripremio za misiju podrške ako bude potrebno.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com