U drugom dijelu dana i naredne noći prolaz hladne fronte

U odnosu na jučer zadnje kalkulacije modela sugeriraju da će fronta malo kasniti pa umjesto kako je najavljeno da će glavnina pogoršanja stići do sjeverne Dalmacije u večernjim satima izgledno je da će to biti odgođeno za nekliko sati, odnosno sredinom naredne noći.

Dolina s frontalnim sustavom koja se približava sa sjeverozapada kontinenta danas će se uz formiranje Genovske premještati preko Jadrana.

Trenutno sustav se nalazi pred Alpama i u prijepodnevnim satima očekuje se njegov prelazak nad sjevernu Italiju, Sloveniju i kroz “bečka vrata” u Mađarsku i na sjeverozapad Hrvatske.

Sinoptička situacija sutra sredinom dana, izvor: DHMZ

U poslijepodnevnim i večernjim satima sustav će zahvatiti sjeverni Jadran i najveći dio kontinentalne Hrvatske, a kiša će u višem gorju prodorom hladnog zraka i sjevernog vjetra brzo prelaziti u susnježicu i snijeg. Tijekom noći u gorskim krajevima zemlje lokalno će biti i kratkotrajne pojave ledene kiše, a zatim će oborine naglo prijeći u snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača visine i do 20cm. Tanjeg snježnog pokrivaća sutra ujutro će biti i u nizinama središnje Hrvatske te moguće i u unutrašnjosti Istre. Umjeren do jak jugozapadnjak poslijepodne i navečer će okrenuti na sjeverac i sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar navečer će okrenuti na sjevernom dijelu na buru koja će naglo jačati na umjereno jaku do jaku! Udari bure podno Velebita kasno večeras i u noći mogu imati udare i do 140km/h zbog čega je za taj dio obale Meteoalarm izdao najveći crveni stupanj opasnosti!

U Dalmaciji danas promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, a navečer i u noći ponajprije na sjeveru mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako, ponegdje moguće olujno jugo i južni vjetar. Temperatura zraka uglavnom između 11 i 16 °C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com