Sredinom tjedna brzopotezna fronta, za vikend novo jače pogoršanje

Anticiklonalni greben nad Jadranom postupno slabi, a dolina s frontalnim sustavom koja će nas uvesti u promjenljivije i vjetrovitije razdoblje sporo se približava sa sjeverozapada kontinenta.

Njezinim premještanjem sutra će nastupiti brza i prolazna promjena vremena već karakteristična za hladne fronte. U prijevodu oborine će biti uglavnom siromašne i to osobito za Dalmaciju južnije od Šibenika i Zadra koja rijetko od ovih sustava “profitira”. Unutrašnjost zemlje i sjeverni Jadran ipak će dobiti nešto konkretnijih oborina, i to susnježice i snijega kojeg uz kišu može biti ponegdje i u unutrašnjosti Istre.

U Dalmaciji sutra uz pretežno oblačno vrijeme glavnina pogoršanja se očekuje u večernjim satima kada će se sustav sa sjevernog Jadrana premještati dalje na jugoistok. Kiše i lokalnih grmljavinskih pljuskova uz mogućnost za tuču ponajprije će biti na području sjeverne Dalmacije. Već u noći na četvrtak oborine će prestati uz djelomično raskidanje naoblake.

Jugo koje će danas tijekom dana jačati na umjereno do umjereno jako sutra u kasnim večernjim satima i u noći na četvrtak zamjeniti će umjereno jaka, na udare i jaka bura sa kojom će nastupiti i prodor hladnijeg zraka uz pad temperatura zraka za 5 do 8 stupnjeva u odnosu na ove današnje.

Sinoptička situacija za subotu, izvor: Meteociel

Bura će nakon vjetrovitog četvrtka oslabiti tijekom petka da bi ponovno jačala u dane vikenda i na početku sljedećeg tjedna. Naime prema sadašnjim prognostičkim materijalima južnije od nas doći će do formiranja ciklone koja će zbog razlike u tlaku između polja niskog tlaka na jugu i polja visokog tlaka zapadnije i sjevernije donijeti dosta vjetrovito vrijeme uz olujnu buru. Oborine će biti uglavnom siromašne osobito sjevernije od Splita. Uz obalu će prevladavati kiša, a u najvišem dijelu zaleđa i na planinama uz kišu padati će povremeno susnježica i snijeg.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com