Amerikanci izdali sezonsku prognozu za jesen u Europi: Najgore vrijeme upravo kod nas

Meteorolozi američkog privatnog servisa AccuWeather izdali su novu sezonsku prognozu za jesen za Europu. Podsjetimo, nisu se proslavili svojom prognozom za aktualno ljeto u kojem se za jugoistočnu Europu najavili velike vrućine i veliku sušu. Suša zaista ima, primjerice u Dalmaciji, no velik dio zemlje imao je prosječno kišovito ljeto s čestim ljetnim olujama, a čak dva od tri ljetna mjeseca bila su u temperaturnom prosjeku – lipanj i srpanj piše Dalmacija Danas.

AccuWeather za veći dio Europe predviđa natprosječno toplu jesen. Prvenstveno se misli na zapadnu, istočnu i dio srednje Europe. Što se tiče krajnjeg zapada, očekuje se nešto jači utjecaj bivših tropskih sustava s Atlantika. Ove godine traje rekordna tropska sezona nad Atlantikom, no meteorolozi kažu da će to imati veći utjecaj na vrijeme u SAD-u nego u Europi. Ipak, Irska, UK, zapadne obale Francuske i Španjolske te Portugal povremeno bi mogli imati snažne oluje s orkanskim vjetrovima zbog raspadajućih tropskih sustava koji će stizati do europskih obala. Drugdje u zapadnoj Europi očekuje se natprosječno topla jesen pa u rujnu temperature zraka i iznad 30°C ne bi trebale biti rijetkost.

Naravno, najviše nas zanima prognoza za naš dio Europe. AccuWeather za jugoistočnu Europu i alpsko područje očekuje vrlo nestabilnu jesen, osobito sredinom ovog godišnjeg doba.

“Sredinom jeseni ovdje će stići nestabilno i hladnije vrijeme. To će donijeti natprosječne snježne oborine u Alpama i tamošnjim skijalištima. Zbog toga je moguć raniji početak sezone skijanja, osobito u središnjim Alpama” – predviđa AccuWeather. Meteorolog kaže da bi pojava ranog snijeg na dijelu Balkanskog poluotoka mogla donijeti štetu ako se lišće još zadrži na stablima. U drugom dijelu jeseni snježne oborine moguće su na području Njemačke, Poljske, Bjelorusije.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com