Od sredine tjedna uz jugo sve toplije

Jadranu se sa sjeverozpada kontinenta približava dolina s frontalnim sustavom pa uz oblačno vrijeme i slabu kišu jutros puše jako jugo čija brzina doseže i 70km/h. Naše područje u narednim danima nalaziti će se na granici dvaju baričkih sustava pa će vrijeme biti promjenljivo uz izraženu južinu, a od sredine tjedna i prvi izraženiji rast temperatura zraka.

Nakon oblačnog jutra i slabe kiše drugi dio dana donijeti će raskidanje naoblake uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Uz temperature zraka od 18 do 22°C jugo će do večeri biti u postupnom slabljenju na umjereno do umjereno jako.

Nakon djelomice do pretežno vedre noći sutra ujutro nas očekuje novo pogoršanje vremena uz kišu i lokalne grmljavinske pljuskove, a promjenjivo vrijeme prevladavati će i u nastavku dana. Jugo koje će u noći potpuno oslabiti ujutro će zapadno od Šibenika okrenuti na umjerenu do umjereno jaku buru, dok će južnije od Primoštena i dalje dominirati jugo koje će prema večeri u kombinaciji s levantom ponovo na cijelom području prevladatiti i istisnuti buru zapadnije od nas. Temperature zraka u odnosu na danas će se u krajevima pod burom neznatno sniziti, a na preostalom području biti će slične i kretati se od 15 do 21°C.

U srijedu i četvrtak jugo će uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme ponovno jačati i biti umjereno jako, na moru jako i olujno. Uz izraženu južinu pristizati će i sve topliji zrak pa će temperature zraka biti u porastu i kretati se od jutarnjih 18 do maksimalno dnevnih 25°C.

Jugo će tijekom petka oslabiti na slabo do umjereno te okrenuti na oštro i jugozapadnjak, a navečer i u noći na subotu na slabu buru. Temperature zraka ostati će slične prethodnim danima i biti u rasponu od jutarnjih 20 do maksimalno dnevnih 25°C.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u danima vikenda prevladavati će umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost za slabu povremenu kišu. Uz slab vjetar promjenljivih smjerova i buru temperature zraka će se neznatno sniziti i kretati se od 18 do 23°C.

Sinoptička situacija, DHMZ
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com