Hladna fronta iznenadila: Snijeg u Zagrebu, jaka bura na Jadranu

Hladna fronta u noći je zahvatila širu regiju pa uz oblačno vrijeme jutros ima uglavnom slabih oborina, a okretanjem vjetara na sjeverne smjerove uz pad temperatura zraka u planinskim krajevima i lokalno u nizinama unutrašnjosti kiša je prešla u susnježicu i snijeg.

Snijeg jutros uz temperature zraka od 2 do 3°C pada i na širem području Zagreba te okolice, a na Sljemenu gdje se temperatura zraka spustila do -2°C vlada prava snježna idila. Snijeg pada i na sjeverozapadu zemlje i u većem dijelu Slovenije.

Na šibenskom području jutros uz slabu do umjerenu buru prevladava oblačno vrijeme uz povremeno slabu kišu. Prema mjerenjima AMP-ova najviše kiše i to oko 10 litara po metru četvornome palo je na krajnjem sjeveru županije dok se u ostatku s izuzetkom krajnjog juga gdje do ovih trenutaka nema niti kapi one se kreću od 1 do 7 litara. Uz buru došlo je i do pritjecanja hladnijeg zraka pa su temperature zraka uz obalu od 12 do 14, a u zaleđu od 9 do 12°C.

Fronta će biti prolaznog karaktera te će se danas brzo premjestiti na jug, a sa zapada će doći do jačanja grebena anticiklone što će donijeti stabilizaciju vremenskih prilika uz prestanak oborina, a u ranim poslijepodnevnim satima i raskidanje naoblake. Bura će u narednim satima dodatno pojačati pa će na udare puhati i do 60km/h zbog čega je izdano žuto vremensko upozorenje, a HAK očekuje i probleme u odvijanju prometa na već poznatim dionicama cesta i auto-cesta te u brodskom prijevozu. Temperature zraka će se u nastavku dana dodatno sniziti i u večernjim satima uz obalu se kretati od 8 do 10, a u zaleđu od 5 do 8°C.

Sutra će se vrijeme stabilizirati pa će prevladavati vedro vrijeme uz slabu do umjerenu buru i tramontanu, a sredinom dana uz obalu i na moru zapuhati će umjeren do umjereno jak sjeverozapadnjak. Temperature zraka će u odnosu na danas neznatno porasti i kretati se od 7 do 17°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com