Proljetni snijeg iznenadio Albaniju i Portugal, u Norveškoj zatvorio ceste

Snijeg koji je prekjučer padao na širem šibenskom području, a jučer na dubrovačkom ovih dana iznenadio je i mnoge druge zemlje u kojim je njegovo padanje u proljeće posve neuobičajno.


Brda u okolici Dubrovnika 01.04.2020., foto: Mark Thomas

Hladna fronta koja je stigla po rubu anticiklone proširila se i na istok Balkana pa je zabijelio veliki dio susjedne Bosne i to osobito istočnu Hercegovinu u kojoj snijeg i nije baš uobičajan za doba godine i gdje je lokalno napadalo i do 20cm. I unutrašnjost Crne Gore, osobito planine, dobila je novi snježni pokrivač, a padao je i u velikom dijelu Srbije.


Albanija 01.04.2020.

Nakon što su prethodnih dana temperature zraka dosezale gotovo ranoljetne vrijednosti veliki dio Albanije zahvatio je hladan val uz snijeg koji je u nizinama stvorio snježni pokrivač visine od 5 do 20, a u planinskim regijama od 20 do čak 60cm!

Proljetni snijeg u Albaniji

Snijeg koji je počeo padati u ponedjeljak u višim djelovima Portugala dodatno je pojačao u utorak te stvorio tanji snježni pokrivač na radost najmanjih. I dok je u Portugalu padao snijeg u susjednoj Španjolskoj lokalno je bilo obilne kiše koja je izazvala plavljenje poljoprivrednog zemljišta i veliku materijalnu štetu na usjevima. U nekim područjima Murcie za 24h palo je 100, dok je u regiji Alicante 50 litara kiše po metru četvornome, a iako su oborine bile obilne nisu uzrokovale izljevanje lokalnih rijeka.

Portugal krajem ožujka 2020.

Da snijeg pada u Norveškoj i nije neka vijest ali posve je neuobčajno da ga je zadnjih dana toliko napadalo da su mnoge prometnice bile u prekidu što je natjeralo zimske službe da kamionski promet organiziraju u konvoje kojima su ralice osiguravale čišćenje snijega i siguran put odredišta.


Norveška, foto: Atle Staalesen
Norveška
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com