Bliski istok zahvatila pješčana oluja

Visoka koncentracija prašine i danas se mjeri na brojnim postajama kako u zemlji tako i u regiji, a sve kao posljedica pritjecanja zračne mase s istoka koja osim što obiluje pustinjskim pijeskom sadržava pelud ali smog kojeg je pokupila putem a nastao je izgaranjem u industriji i grijanjem.

Veliki dio Bliskog istoka zahvatila je snažna pješčana oluja, a najgore je prema pisanjima medija u Saudijskoj Arabiji i Kataru gdje je uvedena karantena zbog korona virusa trebala završiti ali zbog iznimno snažne pješčane oluje stanovništvo je pozvano da i dalje ostane u svojim domovima.

Posljednjih nekoliko dana na vrijeme kod nas utječe ciklona u srednjem Sredozemlju koja na svojoj prednjoj strani usisava pijesak iz Afrike, zatim ga snažnim zapadnim vjetrom prenosi nad područje Turske odakle ga pak istočnjak i sjeveroistočnjak vraća k nama. U ovakvoj situaciji, istočni vjetrovi dodatno mogu donijeti i pijesak iz pustinja srednje Azije koji pak ovamo stiže na stražnjoj strani druge ciklone koja se pozicionirala nad istočnim Mediteranom rekla je sinoć Dunja Mazzocco Drvar u RTL Vijestima.

Saharski pijesak u ovom dijelu Europe i nije osobito rijedak, gotovo svaka Sredozemna ciklona donijet će ga manje ili više u jugoistočni dio kontinenta, ali su ovakve situacije u kojima ga ima više u sjevernim dijelovima zemlje nego na moru su prilično rijetke.

Obzirom da će u narednim danima doći do promjene visinskog strujanja uz pritjecanje hladne zračne mase sa sjevera kontinenta atmosfera će se pročistiti, a vidljivost znatno poboljšati.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com