Ekstremna vrućina u Srbiji, ruše se rekordi

Temperature su ovih dana dosegle više od 30 stupnjeva u mnogim područjima, a više od 40 Celzijevih stupnjeva izmjereno je u Rumunjskoj, Srbiji, Albaniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj, piše SWE.

U hitnoj pomoći leskovačkog Doma zdravlja prethodnih noći bilo je dosta intervencija na javnim mjestima, kao i kod osoba koje rade u lancima brze hrane, pekarama, ali i na javnim površinama, gdje su ljudi kolabirali zbog ekstremno visokih temperatura zraka, prenose tamošnji mediji.

U Srbiji su zavladale povijesne vrućine, a dokaz su i podaci sa meteorološke postaje u Vršcu (sjeveroistočna Srbija) koja je izmjerila minimalnu temperaturu od 30,6 Celzijevih stupnjeva u subotu i 31,2 Celzijeva stupnja u nedjelju, što je najviša minimalna temperatura ikad zabilježena u toj zemlji.

Kako se navodi, maksimalna dnevna temperatura zraka bila je znatno iznad prosječne vrijednosti, a najveće odstupanje od čak 9,4ºС zabilježeno je u Ćupriji. Ovaj grad je izmjerio i najvišu temperaturu, a bilo je to u nedelju, 14. srpnja kad je izmjereno čak 41ºС.

U pogledu vrućina, veliki je šansa da srpanj obilježi „najintenzivniji toplotni val u povijesti mjerenja u našoj zemlji”, ističe meteorolog Slobodan Sovilj iz srpskog RHMZ-a.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com