Ljetu ćemo se sve manje radovati

Toplinski val osim naše zamlje zahvatio je i susjedne, a na BiH N1 televeziji nedavno je u programu gotovao tamošnji klimatolog Vladimir Đurđević koji je komentirao vremenske prilike kojima svjedočimo ovih dana.

Đurđević na početku gostovanja istaknuo kako živimo u vremenu ekstrema, koji su posljedica klimatskih promjena. Naglasio je kako ovo nije prvi put da svjedočimo visokim temperaturama, ali ono što je neobično jeste dužina trajanja i intenzitet perioda u kojem bilježimo ekstremno visoke temperature zraka.

Složio se sa opaskom voditelja kako se ljudi sve manje raduju ljetu, koje je mnogima prije bilo omiljeno godišnje doba.

Izgleda da više neće biti tako, jer ćemo gledati kako da što bezbolnije prođemo ljeto i bez neprijatnih situacija. Nažalost, u budućnosti možemo očekivati i gore situacije od ove. Klimatolozi nekad u šali kažu ‘uživajte, ovo je najugodnije ljeto u vašim životima‘”, rekao je Đurđević.

Proces ekstremnih klimatskih promjena, što uključuje i ubrzano zagrijavanje planeta, može se zaustaviti u periodu od 30 godina, ukoliko bi se zemlje pridržavale smjernica iz Pariškog sporazuma, naglasio je Đurđević.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com