Hladnoća i snijeg ugrožavaju život životinja u Patagoniji

Foto: X

Uzgajivači ovaca i goveda u argentinskoj Patagoniji našli su se u velikim problemima nakon što su obilne snježne oborine ugrozile njihove životinje dovodeći oko milijun njih u opasnost od gladovanja dok regija prolazi kroz jednu od najhladnijih zima u posljednjih nekoliko desetljeća. Video koji je postao viralan na društvenim mrežama prikazuje ovce kako hodaju kroz visoki snijeg u pokrajini Chubut, dok neke od njih su potpuno pod snijegom i samo im se vidi glava!

U sadašnjim uvjetima pašnjaci su postali nedostupni, čime je ugrožena egzistencija stoke. Argentinska ruralna organizacija (CRA) opisala je situaciju s kojom se sektor suočava kao “dramatičnu”.

“Situacija u Santa Cruzu je vrlo složena, snježne oborine se protežu od sjevera prema jugu i od središnjeg pojasa prema zapadu pogađajući gotovo 40.000 goveda i milijun ovaca”, rekao je Enrique Jamieson, predsjednik Federacije poljoprivrednih institucija Santa Cruz i Ruralnog društva Rio Gallegos.

“Goveda se izmještaju kako bi ih se koncentriralo u područjima s manje snijega gdje se mogu normalno hraniti ili dohranjivati ih koliko god je to moguće”, dodao je.

“Svaki dan koji prolazi sve je kompliciraniji”, rekao je Jamieson objasnivši da je na nekim mjestima palo između 40 i 60 centimetara snijega.

“Problem je u tome što je u travnju i svibnju bilo nekih snježnih epizoda koje su se smrznule i stvorile kao sloj stakla na kojem je sada palo 60 centimetara novog snijega što otežava životinjama da jedu”, precizirao je.

I u čileanskom gradu Punta Arenas, koji je ujedno i najveći grad Patagonije, u kojem živi oko 150 000 ljudi od kojih je čak polovica hrvatskog porijekla što ga čini jednom od najvećih zajednica Hrvata izvan Hrvatske ovih dana je također prilično hladno uz temerature zraka koje u najtoplijem dijelu dana jedva da prelaze nekoliko stupnjeva iznad ništice, a snijeg, susnježica i kiša gotovo su svakodnevna pojava.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com