Vakula: Atmosfera i dalje nije sasvim stabilna

Nevrijeme u sklopu visinske ciklone koja je prethodnih dana zahvatilo veći dio zemlje odnijelo je i jedan ljudski život. U Rasinji, nedaleko od Koprivnice, žena se utopila u poplavljenom podrumu.

Tuča veličine lješnjaka napravila je golemu štetu i na poljoprivrednim kulturama od Županje do Iloka gdje su uništene stotine hektara usjeva. U Iloku su u samo 20-ak minuta poplavljene ceste, podrumi, vjetar je rušio stabla, a pod vodom našao i gradski muzej.

Prognostičar HRT Zoran Vakula jučer je u Dnevniku HRT-a dao svoje viđenje prethodnih događaja.

Dodao je da to nije tako česta pojava, ali da je uobičajeno da imamo nestabilnosti u proljeće i rano ljeto – samo je pitanje gdje, kada i kojeg intenziteta. Također je rekao da zadnjih 12-13 mjeseci imamo toplije mjesece od prosjeka.

– I dalje ćemo svakodnevno imati lokalne razvoje oblaka, pljuskove, ponegdje praćene grmljavinom, možda čak i sugradicom, tučom, ali ne tog intenziteta kao prošlih dana, rekao je Vakula.

– Prezagrijana atmosfera u koju nam povremeno dolazi vlažniji, hladniji zrak i tu su onda sasvim normalne pojave, i da nemamo klimatskih promjena, ovakvi kumulonimbusi, olujni razvoji oblaka, netko voli reći superćelije ili ne znam što sve ne, rekao je.

– U svakom slučaju, nestabilnosti u atmosferi je bilo i bit će. Nažalost, djeluje da su sve češće i žešće te pojave, dodao je Vakula.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com