Ciklona Gabor 2012 zamela Dalmaciju snijegom i ledom

Foto: Nicolas, arhiva ŠM

Te godine nad Arktikom je došlo do atmosferskog fenomena zagrijavanja stratosfere i pucanja polarne ciklone Vortex na više dijelova pri čemu se jedan dio polarne jezgre odvojio i po rubu anticiklone krenuo prema Jadranu.

Na današnji dan 2012 godine ove krajeve pogodila je nezapamćena zima i obilan snijeg koji je zadnji put u takvim količinama na ovim prostorima bio viđen početkom 1985 godine. Ciklona Gabor je jedna od tri snježne ciklone koje su nas te veljače pohodile, a danas se prigodno prisjećamo „zime stoljeća“ i dana kada su zavladale polarne hladnoće i mećave!

Sinoptička situacija 3.2.2012., izvor: Metociel

Dva dana prije Gabora snježna ciklona Flora mu je pripremila teren i uvela nas u neviđenu zimu i snijeg koji je zameo gotovo cijelu Dalmaciju pa i veliki broj otoka.

Kronologija događaja

02.02.2012. u Sredozemlju je zbog upada hladnog zraka došlo do iniciranja ciklone koja se iz Tirenskog mora premještala prema Jadranu, a nad naše krajeve je pristizao sve hladniji zrak uz pad temperatura zraka. Iz teksta Ciklona Gabor, snijeg i polarni udar! 

“Prognostički materijali koji su nam u ovim trenucima dostupni su nevjerovatni za ovo područje svijeta! Predviđaju polarni udar sa niskim temperaturama zraka te veće sniježne oborine!

Sibirska anticiklona već dominira nad većim dijelom Europe donoseći ekstremno niske temperature zraka koje u pojedinim zemljama nažalost odnose i živote. Istodobno uslijed pritjecanja hladnog zraka Sredozemlje reagira stvaranjem ciklona koja će se svojim premještanjem upravo nad Jadranom sudariti sa polarnim zračnom masom.

Cklona Gabor nastaviti će tijekom dana svoj put prema južnom Jadranu i sutra nam donijeti izrazito loše vrijeme.

Već večeras i u noći bi moglo uslijed jačeg naoblačenja i pristizanja vlažnog zraka s mora doći do prvih slabih oborina u obliku snijega.

Sutra tijekom dana oborine će prema večeri jačati i trebale bi se zadržati na većem području u obliku snijega! Najjače oborine se očekuju sutra navečer i u noći na petak.”

U ranim jutarnjim satima 03.02.2012. godine snježna priča je počela. Iz tekstova Gabor i novih 10cm snijega! i Nastavak snježnog nevremena.

“Rano jutros, iza 3h na širem području Šibensko-kninske županije započeo je padati gusti snijeg. Prema prvim mjerenjima palo ga je oko 10cm, a nešto manje ga ima na kninskom području, oko 5cm. Uz snijeg puše i dosta jaka bura pa na pojedinim mjestima ima i nanosa snijega. Temperatura zraka je dosta niska i kreće se na području grada od -4 do -6°C, na kninskom području i do -9°C.

Nešto iza 13h snijeg je nastavio padati na šibenskom području. Naime nakon prve “ture” koja je počela iza 3h ujutro, a završila oko 9h, u drugom naletu snijeg pada dosta jakim intenzitetom pa se stvorio dodatni snježni pokrivač, a kako pada s jakom burom mjestimice se stvaraju veći nanosi snijega.

Temperature zraka na području grada su od -4 do -5°C, uz visoku vlažnost od 84%. Osjet hladnoće usljed bure je dosta izražen i iznosi čak -8°C.”

Stanje elementarne nepogode

Tijekom dva dana padanja snježni pokrivač je brzo rastao i dosegao visinu od 35 centimetara, što je bio svojevrsni rekord za ovo područje. Istodobno zbog jake bure mjestimično su se stvorili i veći zapusi. Gotovo cijeli promet je bio u prekidu, a mnogi tih dana nisu mogli doći niti na posao.

Satelitski snimak

U Šibensko-kninskoj županiji proglašena je elementarna nepogoda, a u Splitsko-dalmatinskoj izvaredno stanje. U pomoć je pozvana i vojska, a na ulice je izašla teška mehanizacija.

Građani su se ipak dobro pripremili za snijeg i prije polarnog udara u trgovinama se opskrbili namirnicama, prvenstveno zahvaljujući dobrom informiranju i upozorenjima nadležnih službi.

Nakon Gabora uslijedilo je stabilizacija vremena uz nastavak hladnog vremena, ali samo nakratko jer je već 09.02.2012. uslijedila nova snježna ciklona – Ismet.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com