Vakula: Ovotjedna hladnoća daleko je od onih prije zabilježenih, ali barem nekakva jest

I dok ovih dana ljubitelji zime mogu uživati u vremenskim uvjetima primjerenijim dobu godine od onih nedavnih, neki se pak žale na oblake, hladnoću, olujnu buru… S vremenom su rijetko kad baš svi zadovoljni. Vjerojatno čak i nikad?! Naravno da će tako biti i sljedećih dana, s najprije još većinom češćim i izraženijim jutarnjim minusima te slabijom burom, najavljuje Zoran Vakula meteorolog HRT-a.

“Ugriz zime”

Nakon i globalno i lokalno najtoplije godine u znanoj povijesti mjerenja, te dugotrajnog razdoblja iznadprosječno visoke temperature zraka u drugom dijelu prosinca i početkom siječnja, u mnogim krajevima čak i rekordne – najave dolaska hladnijeg zraka bile su kojekakve, gdjekad čak i senzacionalističke, pa su neki očekivali još žešće zimske uvjete nego što jesu.

Istina, prognoze padanja i količine snijega uglavnom su se pokazale razočaravajućima, posebice u Gorskom kotaru i Lici, ali to za prognozu oborine i nije neka novost.
I bura je – srećom za mnoge koji su bili u prometu – “zakasnila” s nedjeljnim zatvaranjem nekih prometnica, ali se ipak može reći kako je kasnije “opravdala” prognostičke izračune. Kao i temperatura zraka, koja je ponegdje već u ponedjeljak te u većini unutrašnjosti tijekom utorka bila u cjelodnevnom minusu, u nekim će mjestima biti i u srijedu – pa se ostvarila i još ostvaruje najava stručnjaka DHMZ-a o “ugrizu zime”

Naravno, ovotjedna je hladnoća daleko od hladnoće kakva je zabilježena na ovim prostorima, ali barem nekakva jest, zaključuje Vakula.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com