Ekstremna hladnoća: U Oslu se temperatura zraka spustila na -30 stupnjeva!

Foto: Pascal Debrunner

Hladna zračna masa sa sjevera kontinenta nošena visinskim strujanjem započela je svoje premještanje prema jugu pa se tako i ekstremni minusi sele na jug skandinavskog poluotoka. I dok na krajnjem sjeveru hladnoća polako popušta jug se ovih dana budi na nikad nižim temperaturama zraka.

Najekstremnije je na području kod glavnog grada Norveške, Osla, gdje se spustila do -30 stupnjeva što je najniža do sada izmjerena temperatura otkako postoje mjerenja.

Koliko je hladno pokazuju i podaci dobiveni mjerenjem tamošnje meteorološke službe koja je na aerodromu Kjeller, 15km istočno od središta grada, tijekom petka i subote izmjerila minimalnu temperaturu zraka od -29.4 stupnja, a čak ni najviša dnevna temperatura zraka nije puno porasla i iznosila je -24 stupnja!

Još niže temperature zraka izmjerene su van urbane sredine glavnog grada pa je primjerice sjevernije, u 100km udaljenoj meteorološkoj postaji Rena-Haugedalen izmjereno je čak -37°C!

Kako smo već pisali ekstremna hladnoća početkom godine prethodno je zahvatila sjeverne dijelove skandinavskog poluotoka gdje se lokalno temperatura zraka spustila i do -44 stupnja!

Hladnoća na sjeveru Europe popušta i seli se prema jugu, izvor Meteociel


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com