Subota djelomice stabilna, a u nedjelju novo pogoršanje

Brze i nagle promjene vremena koje se izmjenjuju u pravilu svakih 48h kao da su posljednjih dana postale ustaljeni obrazac, a sve su uvjetovane mega ciklonom nad zapadom kontinenta i Atlantikom koja generira frontalne poremećaje i sekundarne ciklone koje se vrlo brzo sa zapada premještaju na istok kontinenta.

Kako se je bilo i najavljeno sinoć je zemlju, a osobito Jadran zahvatilo nevrijeme, prvenstveno u obliku olujnog i orkanskog juga koje je u kombinaciji sa niskim tlakom i visokim valovima plavilo obale, rušilo stabla i stupove. Prema mjerenjima automatskih meteoroloških postaja sa šibenskog područja sredinom noći zabilježeni su udari juga od gotovo 100km/h, a najjači udari izmjereni su na Punta Planki te na postaji Brodarica. Frontalni sustav preko nas se premjestio u ranim jutranjim satima, a karakterizirao ga je shelf koji je za kratko vrijeme praćen povremenom grmljavinom te jakim jugozapadnjakom i zapadnjakom donio obilne pljuskove i akumulaciju od 20 do 50 litara kiše koliko je maksimalno izmjereno na krajnjem sjeveru Šibensko-kninske županije. Prolazom sustava vrijeme se vrlo brzo stabiliziralo pa su oborine prestale, a naoblaka se od sredine dana i raskinula.

Djelomice stabilno vrijeme zadržati će se i sutra kada se očekuje česta izmjena sunčanih i oblačnih perioda te povremena kiša ili lokalni neverin, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar će do večernjih sati biti sasvim slab i to zapadnih i jugozapadnih smjerova. Navečer će ponovno zapuhati jugo koje će u noći na nedjelju brzo jačati na jako do olujno što je uz naoblačenje i kišu najava novog pogoršanja vremena.

Glavnina pogoršanja kao i danas očekuje se tijekom prvog dijela dana nakon čega nastupiti postupni prestanak oborina, a poslijepodne i raskidanje naoblake. Jako i olujno jugo će tijekom jutra prolazom sustava okrenuti na umjeren jugozapadnjak i zapadnjak koji će prema večeri dodatno oslabiti.

Sve ove brzopotene promjene vremena utjecati će i na temperature zraka koje će u odnosu na prethodne dane biti malo niže pa će se tijekom subote kretati između 11 i 16, a u nedjelju između 17 i 20°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com