Megaciklona nad Britanijom

Izrazita južina koju prate u pravilu česte izmjene vremena i brzo premještanje frontalnih sustava posljedica je megaciklone koja je već duži period vremena prisutna nad Atlantikom, a jedan od njezinih centara sa izrazito nisikm tlakom zraka od 955hPa nalazi se iznad Velike Britanije, točnije upravo iznad Londona.

Vremenske uvjete idućih dana stoga će i dalje diktirat prostrano ciklonalno polje s nekoliko dubokih centara u blizini britanskog otočja. Na prednjoj strani spomenute ciklone nad naše će krajeve i dalje stizati nestabilan zrak, povremeno i znatnija količina vlage u obliku frontalnih sustava. Brzi prolasci termobaričkih dolina u visinskoj mlaznoj struji inicirat će povremeno jače konvektivne razvoje, a samim time i lokalno obilne oborine što će dodatno povisiti već visoke vodostaje rijeka, naglašavaju iz DHMZ-a.

Nakon jučerašnjeg prolaznog smirivanja vremena pred nama je nova promjena koja će svojom glavninom nastupiti tijekom sutrašnjeg jutra. Predfrontalnih nestabilnosti bilo je već sinoć kada je na većem dijelu Jadrana došlo do formiranja lokalnih neverina, a nakon djelomice do pretežno vedre noći jutros je zapuhalo jugo koje će u nastavku dana uz pad tlaka zraka brzo jačati na jako do olujno.

U nastavku dana sa zapada se očekuje postupni porast naoblake, a u drugom dijelu noći kiša i lokalna grmljavinska nevremena koja će obilježiti vrijeme u prvom dijelu sutrašnjeg dana nakon čega će nastupiti prestanak oborina uz raskidanje naoblake što će označiti prolaznu stabilizaciju vremena. Jugo će sutra ujutro prolazom glavnine sustava oslabiti i okrenuti na slabe do umjerene vjetrove jugozapadnih do sjeverozapadnih smjerova, a temperature zraka će ostati slične ili neznatno niže.

Stabilne vremenske prilike uz dosta sunčanog vremena te slabe vjetrove jugozapadnih smjerova prevladavati će i tijekom subote, a okretanje vjetra na jugo u kasnim večernjim satima nagovijestiti će novu promjenu i pogoršanje vremena koje stiže u nedjelju i ponedjeljak.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com