Tjedan južine i jesenskih vremenskih prilika

Foto: Krešimir Bilušić

Kombinacija ciklone nad sjevernim Atlantikom i Azorska anticiklona u ovom tjednu osigurati će ekspresnu izmjenu fronta i sekundarnih ciklona koje će uzrokovati pregršt nestabilnosti uz južinu ali i ugodne temperature zraka.

Dolina sa frontalnim sustavom koja se danas premješta sjevernije od Jadrana dalje na istok donijela je na početku tjedna oblačno vrijeme uz rijetke pljuskove. Puše slabo, na moru do umjereno jugo uz temperature zraka od 18 do 21°C. I u nastavku dana pratiti će nas slične vremenske prilike ali uz veću mogućnost za pljuskove i lokalne neverine, osobito u noći.

Premještanje novih sustava u narednim danima donijeti će slične vremenske prilike pa se uz čestu izmjenu oblačnih i sunčanih perioda očekuje povremena kiša i pljuskovi, a lokalno može biti i pojave neverina. Pri tome mogućnost za njih raste u večernjim i noćnim satima sa utorka na srijedu, te sa četvrtka na petak. Srijeda će kako danas predviđaju prognostički modeli biti najstabilniji dan u danima do vikenda.

Jugo će biti dominantan vjetar pri čemu će samo tijekom četvrtka i petka biti umjereno, a na moru do umjereno jako. Južina će osigurati ugodne temperature zraka koje će se kretati od jutarnjih 15 do maksimalno dnevnih 23°C.

U danima vikenda ipak manje nestabilno pa se tijekom dana očekuje više sunčanih perioda, a nestabilnosti i neverini će biti učestaliji u noćnim satima. Uz slabe vjetrove promjenljivih smjerova temperature zraka će biti slične ili neznatno više nego prethodnih dana.

Sinoptička situacija u srijedu, izvor: MetOffice
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com