Vikend donosi naglu promjenu vremena i prelazak iz ljetnih u jesenske vremenske prilike

Najave prognostičkih modela i meteoroloških službi o nagloj promjeni vremena koja će u jednom dahu otpuhati ljeto i uvesti nas u jesen polako se ostvaruje. Već jučer su predfrontalne nestabilnosti dovele do lokalno jačeg razvoja nevremena koje je primjerice u Čazmi kulminiralo u nevrijeme sa ogromnom materijalnom štetom. I područje sjeverne Dalmacije našlo se jučer na putu oborinsko-grmljavinske mase koja se protezala cijelom linijom Jadrana od talijanske regije Marche pa sve do Dinare i dalje u BiH pa je i na ovom prostoru lokalno bilo “dobrih” oborina.

Današnji dan te osobito prvi dio vikenda donijeti će nastavak nestabilnosti, a sve u skladu premještanja ciklone sa pripadajućim frontalnim poremećajem prema istoku. Zbog toga se sutra od sredine dana uz nizak tlak zraka od svega 998hPa lokalno očekuje izraženija grmljavinska nevremena te osobito na udare jaka i olujna bura.

Tijekom petka uz obalu će prevladavati djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku. U zaleđu znatno više oblačnih perioda, a pratiti će ih i povremeni pljuskovi. Puhati će slabo do umjereno jugo koje će navečer okretati na oštro i jugozapadnjak. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na prethodne dane uz dnevni hod od jutarnjih 21 do maksimalno dnevnih 28°C.

U noći na subotu vjetar će postupno sa zapadnih okretati na slabe sjeverozapadne smjerove, a ujutro na slabu buru. Premještanje ciklonalnog centra koje će se sredinom dana nalaziti na otvorenom moru srednjeg Jadrana rezultirati će naglim jačanjem bure koja će poslijepodne proširiti sa sjevernog Jadrana i imati jake do olujne udare. Sredina subote i rano poslijepodne donijeti će i glavninu pogoršanja vremena koje će pratiti kiša i pljuskovi, a lokalno može biti i izraženijeg grmljavinskog nevremena. Nakon još relativno toplog prvog dijela dana u kojem će se temperature zraka kretati oko 23 stupnja sa jačanjem bure uslijediti će zahlađenje uz nagli pad temperature koja će se navečer sniziti na svega 10-tak stupnjeva. U večernjim i osobito noćnim satima uz postupno slabljenje bure nastupiti će i prestanak oborina uz raskidanje naoblake.

U nedjelju će prevladavati pretežno vedro vrijeme, a tek na otvorenom moru lokalno postoji mogućnost za poneki izolirani neverin. Bura će naglo oslabiti i već od sredine jutra okrenuti na slabe sjeverozapadne smjerove ili će biti gotovo tiho. U odnosu na prethodne dane jutro prohladno uz temperature zraka oko 10-tak stupnjeva. Sredinom dana ipak toplije uz dnevne maksimalce od 20 do 22 stupnja.

Izvor: DHMZ
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com