Pakistanska Vlada zbog mosunskih kiša proglasila izvanredno stanje u zemlji

2CD5Y28 Karachi, Pakistan. 26th Aug, 2020. Vehicles run through floodwater in the southern Pakistani port city of Karachi, on Aug. 26, 2020. Fresh spell of heavy rains and flash floods played havoc in parts of Pakistan, killing several people and leaving hundreds of people displaced and many houses damaged, local media reported on Wednesday. Credit: Str/Xinhua/Alamy Live News

Vlada Pakistana proglasila je izvaredno stanje u cijeloj zemlji i pozvala vojsku da pomogne civilnoj administraciji u operacijama pomoći i spašavanja jer je broj poginulih u nesrećama uzrokovanim monsunskim kišama premašio brojku od 900, prenosi Anadolu Agency (AA).


Odluka je donesena na trosatnom sastanku u četvrtak kasno navečer nakon što su vlasti priopćile da su poplave pogodile više od 30 milijuna ljudi, a velika većina njih je raseljena nakon što su im domovi oštećeni u monsunskim kišama, koje su izazvale iznenadne poplave, navode iz kabineta premijera.


Tijekom sastanka, premijer Shehbaz Sharif odlučio je poslati pakistansku vojsku u pomoć civilnoj administraciji u operacijama pomoći i spašavanja.
“Premijer saziva hitnu konferenciju stranih izaslanika sa sjedištem u Islamabadu kako bi zatražili pomoć međunarodne zajednice”, navodi se u priopćenju.


U posljednja 24 sata najmanje 34 osobe su poginule, a 50 je ozljeđeno od posljedica poplava i nesreća povezanih s kišom.


Od sredine lipnja život je izgubilo 937 osoba, uključujući 343 djece i 198 žena, dok su 1.343 osobe ozljeđene, priopćila je Nacionalna uprave za upravljanje katastrofama (NDMA).


U poplavama je također oštećeno 670.328 kuća, uništene 122 trgovine, srušeno 145 mostova i oštećeno 3.082 kilometara cesta, dodaje se.


U međuvremenu, međunarodne organizacije i financijske institucije najavile su hitnu pomoć u vrijednosti većoj od 500 milijuna dolara za žrtve poplava nakon premijerovog poziva za pomoć.


Svjetska banka je najavila 350, Svjetski program za hranu 110, Azijska razvojna banka 20, a Vlada Velike Britanije 40 milijuna dolara, priopćeno je iz ureda premijera Pakistana.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com