I u Istru je stigao najsuvremeniji meteorološki radar

Nakon Debeljaka kod Zadra i u Istru je stigao najsuvremeniji meteorološki radar zahvaljujući strukturnom projektu METMONIC kojeg provodi Državni hidrometeorološki zavod. Meteorološkim radaromdodatno će se povećati kvaliteta praćenja opasnih meteoroloških pojava na sjevernom Jadranu. 

Instalacija drugog od ukupno tri dvostruko polarizirana Doppler radara na Jadranu počela je u ponedjeljak, 9. svibnja 2022. na lokaciji Goli kod Labina

Njegova instalacija omogućit će kvalitetnije praćenje pojava u atmosferi te poboljšanje rane najave i identifikacije olujnih pojava nad Jadranom i kopnom. Time će se značajno unaprijediti kvaliteta upozorenja na izvanredne i opasne vremenske pojave te omogućiti preciznije prognoze vremena. 

Foto: DHMZ

U Istri je već instalirana nova visinska postaja na lokaciji Monte Kope kod Pule, a sada se uspostavlja novi radarski centar kod Labina. Sve navedeno su aktivnosti opsežnog Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC kojeg od 2017. provodi DHMZ. Ovom modernizacijom prvi put u povijesti cijeli teritorij Hrvatske bit će pokriven radarskim mjerenjima, a prvi put će i neke lokacije u Hrvatskoj dobiti automatsku meteorološku postaju. Realizacijom projekta povećat će se količina i kvaliteta podataka o vremenu, klimi, stanju voda i kvaliteti zraka, a time i bolje praćenje klime i pripremljenost na posljedice klimatskih promjena u cijeloj Hrvatskoj.

Foto: DHMZ
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com