Izražena južina uz kišu bogatu saharskim pijeskom

Drugi je dan utjecaja Sredozemne ciklone na vrijeme na Jadranu koja je osim povremene kiše donijela izraženu južinu te u odnosu na prethodne dane i dosta visoke noćne temperature zraka koje su se uz obalu i na otocima tijekom noći kretale od 15 do 21 stupanj. Prema mjerenjima meteo postaja najjači udari juga tijekom noći na šibenskom području zabilježeni su na lokaciji Punta Planka gdje je automatska meteorološka postaja izmjerila udare od 72km/h. U snažnoj južnoj visinskoj struji s obala Libije pristiže i saharski pustinjski pijesak pa je atmosfera dosta zamućena, a kiša prljava i žuta.


Ovo je dosta učestala pojava osobito u proljeće kada se kiše obogaćene ovim pijeskom pojavljuju dva do tri puta mjesečno, a osim što dolazi s kišom može doći i bez nje nošen vjetrom. Do ove pojave dolazi kada se zahvaljujući polju niskog tlaka zraka nad obalama sjeverne Afrike razvije duž vertikalnog stupa atmosfere snažan južni i jugozapadni vjetar koji usisa veliku količinu pustinjskog pijeska porijeklom iz Afrike, te ga nad Sredozemnim morem usmjeri prema našim područjima.

Izvor: Meteociel

Prema prognozi modela već danas od sredine dana saharskog pijeska biti će sve manje u atmosferi, a u danima vikenda njegova prisutnost će se dodatno smanjiti. Početkom narednog tjedna njegova koncentracija će se ponovno prolazno na Jadranu povećati.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com