Crveni meteoalarm: Udari bure na Pagu 190km/h!

Ciklona sa sjevera Afrike ulazi u Mediteran i prema Jadranu pruža dolinu, a istodobno sa sjeverozapada kontinenta jača greben anticiklone. U takvim ololnostima sudar ova dva barička sustava upravo se odvija nad nama što posljedično rezultira izrazito vjetrovitim vremenom, odnosno jakom i olujnom burom.

Južno od Jadrana zadržava se ciklona, izvor: 3B Meteo

Bura jutros diljem Jadrana ima udare koje prelaze 100km/h, a izrazito je jaka podno Velebita i Biokova. DHMZ je na Twitteru objavio podatke o udarima bure na Uskrs do 10 sati pri čemu pišu da najjača bura puše na Pagu gdje je izmjerena brzina od 190km/h i to na Paškom mostu. Slijede Krk i Prizna (trajekt za Pag) sa 157, odnosno 152 km/h. Na Kamenjaku su izmjereni udari od 147km/h, dok je u Povilama 144 km/h. Olujna bura puše i na Mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku gdje je izmjereno više od 135km/h, te u Makarskoj 120km/h. Na šibenskom području udari bure dosežu brzine više od 92km/h koliko je izmjerila meteo postaja na Šubićevcu.

Zbog olujne i orkanske bure na većem dijelu Jadrana proglašeno je najviše crveno meteo upozorenje. U upozorenju je naglašeno da se očekuje jaka do olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65-130 km/h, a na poznatim vjetrovitim dionicama i do 200km/h! Ovakve vremenske (ne)prilike su vrlo opasne i podrazumijevaju visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom – upozorava DHMZ putem Meteoalarma.

Crveni meteoalarm na snazi je za cijelu obalu Jadrana

Da su problemi u normalnom odvijanju prometa već prisutni pokazuje i izvješće HAK-a u kojem stoji da su zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene:

 • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27, a za ostala vozila preko Knina);
 • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
 • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);
 • Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

 • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine je državnom cestom kroz Gorski kotar – DC3;
 • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga;
 • državna cesta Gračac-Zaton Obrovački (DC27),
 • brza cesta Solin-Klis (DC1).

Problema ima i u brodskom prometu pa su brojni brodovi vezani za “kraj”.

Zbog vjetra u prekidu su brodske linije:

 • trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Porozina-Brestova, Šibenik-Kaprije-Žirje i Makarska-Sumartin; 
 • katamaranske linije Jelsa-Bol-Split, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split,
 • brodske linije Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd.

Nakon jučerašnje tople “fenske” bure danas je nastupilo osjetno pritjecanje hladnog zraka pa su temperature zraka dosta niže i kreću se od 8 u Kijevu do 17°C u Rogoznici, a zbog olujnog vjetra osjet hladnoće je dosta izražen pa se primjerice jutros na Šubićevcu kretao kao da je nula stupnjeva. I dok na većem dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana prevladava pretežno sunčano vrijeme južnije od Splita te osobito na jugu zbog blizine ciklone prevladava umjereno do pretežno oblačno, a na otvorenom moru južnog Jadrana ima i slabih oborina.

U nastavku dana pratiti će nas slične vremenske (ne)prilike uz naznaku da će bura neznatno oslabiti, a njezino daljnje slabljenje očekuje se sutra i to osobito u drugom dijelu dana.


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com