Tjedna prognoza: Najhladniji dani ove zime su pred nama

Izvor: MetOffice

Anticiklonalni greben koji se sa sjevera kontinenta pruža prema Jadranu uz pritjecanje osjetno hladnije zračne mase ovoga tjedna će nam donijeti ujedno i najniže temperature zraka ove zime.

Najhladnije će biti u prvom dijelu tjedna kada će niske temperature zraka i noćni minusi osim zaleđem zavladati i većim dijelom obale pa i otocima. Početkom druge polovice tjedna prolaz oslabljenih frontalnih poremećaja u polju visokog tlaka zraka donijeti će uz porast naoblake i mogućnost za slabe lokalne oborine. Hladnoća će popustiti pa će se temperature zraka polako vratiti u višegodišnje prosjeke za ovo doba godine.

Danas u nastavku dana pretežno sunčano uz umjereno jaku, na udare i jaku buru koja će prema večeri postupno slabiti i u noći prestati. Vedra noć bez vjetra uz hladan zrak po visini stvoriti će idalene uvjete za niske temperature zraka kojih će osim u zaleđu biti i uz obalu i na nekim otocima.

Nakon današnjih maksimalaca koji će se uz obalu kretati od 6 do 8°C sa zalaskom sunca temperature zraka će se brzo sunovratiti prema minusu i sutra ujutro pred zoru uz obalu kretati se od -4 do 0, a u zaleđu od -7 do -5°C.

Tijekom utorka i srijede prevladavati će pretežno vedro i hladno vrijeme uz slabu buru ili tiho. Temperature zraka i to osobito one noćne i dalje će biti niske i kretati se od -2 do 9 uz obalu, odnosno -4 do 8°C u zaleđu.

Tijekom četrvtka doći će do postupnog porasta naoblake, a navečer i mogućnosti za slabu kišu. Uz slabe vjetrove promjenljivih smjerova temperature zraka će biti slične onima iz prethodnih dana i kretati se od -1 do 9°C.

Pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost za slabu kišu prevladavati će i u prvom dijelu petka, a u drugom će uslijediti postupno raskidanje naoblake. Hladnoća će uz slabe vjetrove promjenljivih smjerova, a navečer slabu do umjerenu buru popustiti pa će temperature zraka imati dnevni hod od 5 do 11°C.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u danima vikenda prevladavati će stabilne vremenske prilike uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Vjetar će biti slab do umjeren sjevernih ili promjenljivih smjerova, a temperature zraka kretati će se od jutarnja 3 do maksimalno dnevnih 11°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com