Jug Balkana zahvatio ekstremni toplinski val

I dok su naši krajevi odmicanjem frontalnog poremćaja od vrućina odahnuli prednabijanje topline nastavlja se južnije od nas gdje osim nesnosnih vrućina traju brojni katastrofalni požari.

Jedan od najintenzivnijih toplinskih valova u posljednjih nekoliko godina južnoj Italiji, Siciliji, Grčkoj i Turskoj te nešto slabije u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, južnoj Srbiji i Bugarskoj ovih dana donosi temperature zraka koje nerijetko se kreću između 42 do gotovo 45°C!

Prognostički modeli nažalost nisu optimistićni u pogledu snižavanja temperatura zraka u ugroženim zemljama već sasvim suprotno od danas pa cijeli ovaj tjedan temperature zraka će biti u dodatnom porastu pa tijekom današnjeg dana i sutra moguće su ekstremne vrijednosti od čak 47°C!

Visoke temperature zraka neće olakšati posao vatrogascima koji pokušavaju obuzdati vatrenu stihiju koja osim šuma guta i pojedina naselja te odnosi živote.

Maksimalne temperature zraka u dijelovima južnog balkanskog poluotoka od ponedjeljka do četvrtka popeti će se vrlo blizu europskom toplinskom rekordu.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com