Na današnji dan Šibenik je pogodilo jako nevrijeme, temperatura se spustila na 18 stupnjeva!

Foto: Darko Begić

Prije točno 11 godina na ovim prostorima su vladale sasvim neke druge vremenske prilike za razliku od ovih današnjih koje karakteriziraju suša i toplinski valovi.

Naime sjevernu i srednju Dalmaciju je pogodilo jako grmljavinsko nevrijeme koje se svom svojom snagom upravo obrušilo na Šibenik. Iz arhive smo izvukli podatke o toj vrlo jakoj grmljavinskoj oluji koja se zanimljivo dogodila za vrijeme dana kada je vjerovatnost za tako jake sustave ljeti manja nego primjerice noću.

Nevrijeme se iniciralo uz zadarsku obalu i uz jačanje brzo se premještalo prema jugu na šire šibensko područje gdje je stiglo sredinom dana.
Prema mjernju meteo postaja na području grada palo je između 30 do 60 litara kiše po metru četvornome. Uz obilne pljuskove bilo je i jake grmljavine te povremene tuče, a temperatura zraka se spustila na svega 18°C!

Vatrogasci i javne službe su imali pune ruke posla jer nakon nevremene brojne ulice i podrumi ostali su potopljeni. Zanimljivo je da je kod Čiova došlo do pojave plimnog vala u kojem se more podiglo za 60cm, a ovakvi fenomeni se upravo prepisuju naglim lokalnim skokovima tlaka uslijed jakih nevremena.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com